dinsdag 13 april 2010

Waar voor je geld 2

Waar moet je op letten?

Wanneer weet je nou dat je kwalitatief goede Pilateslessen krijgt? Waar moet je op letten? De tips in dit 2e deel zijn gebaseerd op veel van mijn eigen ervaringen als Pilatesklant, op verhalen van Pilatescollega's en die van mijn klanten.

Tip 7:Kletsen of trainen?

Het is mij vaak overkomen; instructeurs die tijdens de 1-op-1-sessies maar blijven door wauwelen over van alles en nog wat, terwijl jij veel te veel herhalingen uitvoert. Het is dan misschien wel gezellig, maar weinig inspannend voor de instructeur, nauwelijks of niet effectief of zelfs schadelijk voor jou! Bovendien verdient de instructeur zo makkelijk zijn/haar centjes. Een PT die voor de volle 100% wordt gegeven, is namelijk behoorlijk vermoeiend voor de instructeur! Deze moet zeer geconcentreerd bezig zijn, de juiste aanwijzingen in het juiste tempo en ritme geven en bovendien moet energie en geestdrift in alles doorklinken om de klant op de goede wijze aan het werk te zetten; met andere woorden, die energie moet ook worden gegenereerd. De instructeur moet het lichaam steeds 'scannen' en de hele workout al in het hoofd hebben gepland; zeker als het een vaste klant betreft. "Ja, maar ze komen toch ook voor het sociale gebeuren!", hoor ik collega's roepen! Klanten die PT's volgen, tellen heus niet een flink bedrag neer om gezellig met de instructeur te kletsen! Zelf heb ik het altijd als zeer irritant gevonden als de instructeur weer eens uitwijdde over van alles en nog wat, terwijl mijn zuurverdiende euro's wegtikten! Natuurlijk is het prima om te praten voor of na de les! Als er even geen andere klant staat te trappelen, is dat fijn! Overigens beantwoord ik veel vragen via de mail. Werkt perfect!
Tip 7: Verbruikt de instructeur jouw kostbare tijd en geld tijdens jouw 1-op-1 les, ga daar dan snel weg en zoek een professionele instructeur! Tenzij je natuurlijk graag betaalt voor gebabbel!

Tip 8: Mode

Om de haverklap bieden studio's nieuwe soorten Pilateslessen aan, uit angst dat klanten zich vervelen. Yogapilates, Pilatesworkouts met ballen, foamrollers, therabands, zenpilates. Als je serieus bezig wil zijn met Pilates, richt je dan op niet al teveel dwarsstraten, want voor alles is het van belang om een goede basis te leggen. Er is overigens niets mis met 'props' als ballen en foamrollers, want vaak worden deze props gebruikt als een extra hulpmiddeltje om dieper te werken of een beweging of houding te ondersteunen. Echter niet als modieus doel op zich! Tip 9: Slaat verveling toe, vraag je dan af wat daarvan de oorzaak is. Is het vanwege de vaste oefeningen? Bedenk dan dat je plezier groeit, omdat je elke keer weer meer verdiept, sterker en gebalanceerder wordt. De lol zit hem in het voortdurend verbeteren, ontwikkelen en excelleren in de uitvoering. Verveling past juist NIET bij Pilates, want er zijn ontzettend veel oefeningen. Verder is er veel hersenwerk nodig om een oefening goed uit te voeren, laat staan volledig te beheersen; je hebt geen tijd om je te vervelen!
Tip 8:Vind plezier in de uitvoering en je zult snel ontdekken dat het niet de 'props' zijn die de 'saaiheid' opheffen, maar dat jouw focus moet veranderen. Het zit hem niet in die bal!

Tip 9:Stottpilates, Ground Control, Power Pilates, True Pilates, Romana Pilates, Peak Pilates, enzovoort

Wat moet je nu in 's hemelsnaam kiezen? In de ene studio geven ze Pilatesles volgens de Stott Pilatesmethode en in de andere weer de Ground Control methode. Wat is Romana Pilates? Of Power Pilates, True Pilates, Perfect Pilates, enzovoort. Vaak kan je heel goed afgaan op de kwaliteit van de instructeur; ben je tevreden en verlang je niet naar meer verdieping, blijf dan vooral bij het oude vertrouwde! Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Ik ga daar in deze nieuwsbrief niet op in, maar ik kan je wel verklappen dat klassiek Pilates voor vele Pilatesfanaten de voorkeur heeft. Waarom? Omdat de opleidingen vaak zeer gedegen zijn en trouw aan de principes van Joseph Pilates.
Tip 9: Wil je een voor jou goede Pilateskeuze maken? Lees je dan in via het internet. Je vindt vele websites over de verschillende soorten Pilates. Op basis daarvan kan je een gedegen keuze maken. Daarnaast is het aan te bevelen om een Pilates ontdekkingstocht te houden. Volg bij de diverse disciplines lessen en ontdek wat het beste bij jou past.

Tip 10:Erkend Pilatescertificaten

Check of de instructeur gecertificeerd is. Kijk rond of je een certificaat ziet hangen in de studio; vraag er anders naar. Een niet gekwalificeerde instructeur kan onmogelijk verantwoord en professioneel bezig zijn. Er zijn mensen die zich na een paar workshops Pilates instructeur noemen.
Tip 10:Kan de instructeur jou geen certificaat tonen, vertrek dan snel!

Tip 11:Roddelen

Hangt de instructeur tegen jou verhalen op over andere klanten? Gegarandeerd dat hij/zij dan ook over jou roddelt. Een instructeur die zich zo in de kaart laat kijken, is jou niet waard. Tip 11: Maak rechtsomkeert!

Tip 12:Elke week dezelfde aanwijzingen

Je komt al een poos bij dezelfde instructeur en je doet reuze je best. Je gaat snel vooruit en je weet zeker dat je de aanwijzingen opvolgt. Je trekt je navel in en op, je ribben zijn in, je schouderbladen glijden langs je rug naar beneden enzovoort, maar je instructeur blijft na de 40ste sessie exact dezelfde cues geven. Is het repertoire op van de instructeur? Scant hij/zij misschien niet goed? Twijfel je of het wel klopt? Tip 12:Probeer eens een PT bij andere instructeur.
© Marjolein van Sonsbeek

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage