donderdag 8 juli 2010

Transformatie deel 1

Geen stabiel object

Je fysieke lichaam is niet een stabiel object. Hoe je lijf je vandaag is, is morgen weer anders. Na 7 jaar ben je fysiek totaal iemand anders, omdat alle cellen zich na 7 jaar hebben vervangen. Interessant, nietwaar? Maar daarnaast hebben allerlei invloeden effect op neurale paden in je brein en je cellen reageren daar weer op. Jouw stemming, de mate van stress die je ervaart, je zelfbeeld, de wijze waarop anderen op jou reageren en hoe JIJ daarop weer reageert, je referentiekader en je vooronderstellingen zijn van invloed op jouw lichaam. Dit gegeven opent geweldige perspectieven, want je kunt dus zelf enorm veel invloed uitoefenen op je fysieke toestand. Dus ook op verandering! Verandering initieer je door een doel te stellen en vervolgens te doen, te werken, te vertrouwen, te geloven, te evalueren, te herhalen, te reflecteren, te verbeteren en weer verder te ontwikkelen. Uiteindelijk excelleer je in hetgeen je doet en ga je naar het volgende doel of niveau.

Geestelijke inspanning

Het is het proces van vallen en opstaan en 'de cracks' blijven ogenschijnlijk met gemak volhouden om te volharden in hun streven. Maar dat is maar schijn, want het vergt flink veel geestelijke inspanning om frustraties, twijfels, verleidingen, uitdagingen, pijntjes, terugval en motivatieproblemen te lijf te gaan en toch vol te houden. Maar hoe doe je dat dan?

Selffulfilling prophecy

Jouw sportieve pogingen met de verwachtingen daarbij, kunnen zowel negatieve als positieve effecten generen. Als je ervan overtuigd bent dat al jouw initiatieven, jouw strijd en andere pogingen altijd op hetzelfde uitdraaien en niet de resultaten geven die je beoogt, dan levert het vaak ook weinig op. Je vertrouwen kan op de proef worden gesteld door het feit dat je je dikwijls inspanningen getroost, die uiteindelijk nergens op uitdraaien. Een soort selffulfilling prophecy heeft een plakfactor. Je blijft voortdurend rekenen op wat je eigenlijk niet wil.

Discipline

"Dat is juist het punt", hoor ik je roepen. "Hoe houd ik het vol? Hoe werk je nu gestaag door? Discipline is juist het probleem! " Het belangrijkste is, dat je aardig bent tegen jezelf. Straf jezelf niet af als je wederom niet tijdens de Rolling Like a Ball de knieën dicht bij de borst kan houden gedurende de gehele oefening. Je lichaam heb je jaar in jaar uit in een bepaalde houding 'geduwd' en je verwacht dat het met een 'snap of the finger' in de houding springt? In plaats van boos te worden, complimenteer je jezelf voor je niet aflatende doorzettingsvermogen.
Ten tweede: herinner jezelf keer op keer aan je doel en visualiseer dat je het hebt bereikt.
Ten derde: vertrouw het proces. Geloof in het resultaat, want hierdoor krijg je op den duur de discipline waar je zo naar verlangt. Dan heb je namelijk een rotsvast vertrouwen opgebouwd die je automatisch naar je workout leidt. Je weet dan inmiddels wat het oplevert waar je mee bezig bent.

Vertrouwen

In eerste instantie weet je dat DIT het is! Pilates is de oplossing en het vertrouwen in het systeem is groot. Maar nadat je een poos met Pilates bezig bent, komt altijd een moment dat je je afvraagt of het wel zin heeft om ermee door te gaan, temeer je er een flink bedrag voor betaalt. De Pilates instructeur heeft het over dingen die je misschien nog niet voelt in je lichaam. Twijfels kunnen je motivatie beïnvloeden. Vertel de instructeur over je twijfels, want zij zal je graag over Pilates vertellen. Zij zal je stimuleren om naast de sessie in de studio thuis ook workouts te doen, want naast de studiosessies is het belangrijk om thuis ook te oefenen. Je hoeft niet elke week naar de studio om Pilates te beoefenen, zeker als je niet in staat bent het te betalen. Het is belangrijk om een goede basis te bouwen, dus probeer in elk geval de 1e tien keer elke week te komen en spreek dan af om bijvoorbeeld 1 keer per twee of drie weken te komen.

Pilates in de greep

De instructeur zal je leren om tijdens je dagelijkse bezigheden je bewust te zijn van je houding en je bewegingen. Uiteindelijk zal je het wonder zelf zien en voelen ontstaan. In een winkelruit zie je jouw prachtige rechte en krachtige houding en je nek staat trots als een zwanenhals op je romp. Dagelijks corrigeer je je houding, want terwijl je je opmaakt, ben je je bewust van schouders die zich optrekken en tijdens een ontspannen fietsritje heb je er lol in om je ribben in te houden, je schouderbladen als een engel in te trekken en de rest van je Powerhouse te activeren. Op een dag kom je met een elegante zwaai uit bed en voel je je jong! Pilates heeft je in je greep!

Kneden

Gaandeweg merk je dat je je lichaam in de juiste vorm aan het kneden bent. Maar dat doe je niet alleen maar door te oefenen. Er zijn ook andere factoren die van grote invloed zijn. In deel 2 meer over transformatie.
© Marjolein van Sonsbeek

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage